#kirkapåvestvågøy

urnelund100000.jpg

Fagtur - Nordisk kongress for kirkegårdskultur i København

Publisert: 12/09-2017 av Anne Lise Haakestad

Hvert 4. år er det Nordisk kongress for kirkegårdskultur og i år ble den arrangert i København. I år var det 6-8.september. Det er en prioritert fagtur for de som arbeider på og med kirkegårdene på Vestvågøy, og 3 kirkegårdsarbeidere og rådgiver for kirkegård dro på studietur. Vi er på jakt etter gode ideer for vår egen drift.

Bildet øverst viser et området for anonym gravlegging, det er faktisk gravlagt 100.000 der. Det viser også forskjellen mellom tradisjonen i Danmark og delvis Sverige i forhold til Norge og resten av Skandinavia. Her er det stort sett urnegraver, gjerne anonym gravlegging som bildet over viser. Treden er også at flere og flere velger askespredning på havet. Ved både anonym gravlegging og askespredning, blir det ikke eget gravminne over avdøde. Denne endringen skjer både fordi mange flere er enslige uten nær familie og de yngre generasjoner er ikke så opptatt omsorgen ved å ha et gravminne å gå til. I Danmark har det over tid også vært en hard prispolitikk slik at graver tidlig skulle bli tatt til gjennbruk.

Det betyr at det frigjøres mer og mer areal på de store kirkegårdene i bynære områder, og det er blitt en utvikling mot kirkegårderer som skal være tilrettelagt for både de døde og sorg, men også til rekreasjon for de levende. Kirkegårdene er grønne lunger i store byer og utvikles til rekreasjonsområder. Det brukes uttrykket "De dødes "Have" for de levende"

Her viser bildet under både størrelse og parkpreget inne fra en kirkegård.

Gode ideer å få med hjem

Hvis vi går rundt på våre kirkegårder på Vestvågøy, ser vi at gamle gravfelt ofte har en større variasjon av gravminner enn nye felt. Det er tillat med mye større variasjon enn det som velges i dag. Her får vi eksempler på nye former. Disse første er knyttet til et eksisterende urnefelt med gravminner som er 30-40 cm brede. Det er tillat inntil 85 cm bredde og det er mest vanlig i den størrelsen her.

Det ble presentert nye gravminner. Disse er enkle i sin form men har samtidig tydelige symboler.

I Danmark er barnefeltene utformet forskjellig fra i Norge og det tillates mye mer løse gjenstander og personlige gjenstander. Feltene er utformet helt forskjellig fra planlegging av, så

Alle bilder er tatt av Geir-Inge Winther

Vestvågøy kirkelige fellesråd Org. nr 977 000 734 Sentralbord: 760 56730