kirken.jpg

Påskenattsmesse i Borge kirke natt til 1.påskedag

Publisert: 20/04-2011 av Frode Wigum

Kl.23.00 starter påskenattsmessen i Borge kirke i stummende mørke, før det hele eksploderer i lys og glede i slutten av gudstjenesten.

Påskevake eller påskevigilia er en type gudstjeneste som har en sterk tradisjon i kirkens historie. I Den norske kirke har interessen økt sterkt de siste årene for denne tradisjonen, og mange steder er det fulle kirker natt til første påskedag. I Borge arrangeres påskenattsmesse for 5.gang i år.

Gudstjenesten blir feiret etter solnedgang, når påskedagen har begynt i følge tradisjonell kirkelig tidsrekning, som den første feiring av Jesu oppstandelse. Menigheten sitter i mørket frem til midnatt, med tekster og musikk som  fører dem inn i frelseshistorien. Så eksploderer det hele med lystenning, oppstemt musikk og jubel idet vi går inn i den nye dagen. Koret ”Salig blanding” vil føre oss gjennom messen, med Ken-Gøran Mikkelsen som dirigent. Sokneprest Frode Wigum er liturg.

I oldkirken var det ofte dåp under påskenattsmessen, og i vår tid er det blitt vanlig å døpe et stadig økende antall udøpte konfirmanter under påskenattsmessen. I år er det imidlertid ikke dåp i Borge denne dagen.

Det er all grunn til å ta turen til Borge kirke sent på kvelden på påskeaften. En fantastisk spennende messe som fører menigheten inn i påskemysteriet på en unik måte.