Facebook
 
 

 

Bryllup

Begravelse 

Du er her: Forsiden > Vis artikkel


Paaska2011_OrganistsDagbok.jpg

Påsken 2011: En kantors dagbok

Publisert: 27/04-2011 av Ken-Gøran Mikkelsen

Når man er ansatt som kantor i Borge, Stamsund og Valberg menighet, har man litt å gjøre på ved en slik høytid. Kantoren er gjerne en av de personene i kirken man ikke ser, men som regel hører. Sånn har vi vel alle vi kantorer og organister det?!?

Skulle man tatt med de antall timer med forberedelser som hører med til en høytid, som f.eks. innøving, arrangering av noter, få tak i musikere/sangere, etc., så ville dette bli en vel lang dagbok/blogg. Så jeg nøyer meg med å lage en relativt kort og grei innførelse til hvordan jeg som kantor har hatt det jobbmessig i påsken.

Palmesøndag
Orglet i SennesvikÅ dra til bedehuset Klippen i Sennesvik på morgenen er alltid en fornøyelse, hyggelig folk og ikke minst en berikende kirkekaffe med masse god mat og kaker. Det gamle trøorglet man har tilgjengelig i Sennesvik er et klenodium, fryktelig morsomt å spille på. Det er liksom ikke det man er vant med i dag, med tanke på den store orgelparken vi har på Vestvågøy! Instrumentet har sin egen sjarm, nesten så den har en egen personlighet. Ikke alle stemmene fungerte som de skulle, men likevel var det brukbart i denne sammenhengen. Nesten så man kan på stå at skal man spille på et trøorgel, må man ha kondisjonen til en toppidrettsutøver (med tanke på all trøingen), men heldigvis er det ikke slik. Etter hyggelige samtaler i Sennesvik, drar man hjem en snartur før man kjører til neste plass.

Knutstad kapellPå Knutstad kapell er det fullt hus og stormende jubel, hele 3 dåp og et minikor bestående av 4-5 åringer som skal synge noen påskesanger for menigheten. Det var faktisk så fullt der at man måtte plassere folk i gangen. Litt øving med menigheten før gudstjenesten måtte til, da vi sang noen salmer som kun brukes på palmesøndag, og da er det ikke alle som kjenner til de. Det var en god stemning på kapellet denne dagen, og brukbar menighetssang, det må man få lov å si. Minikoret var jo bare så sjarmerende, de var så flinke!

Onsdag
PasjonskonsertDe to dagene forut har gått til øving med eksterne musikere, og ikke minst egenøving. Men i dag er konsertdag i Stamsund kirke. Desverre så hadde ikke avisene fått med seg pressemeldingen som ble sendt ut i forkant, slik at man kanskje fikk litt blest om dette arrangementet. Men det tar jeg på min kappe, kunne ha fulgt det bedre opp, når jeg tenker meg om. Likvel kom det noen publikummere til denne pasjonskonserten, hvor jeg skulle spille klassiske verker på orgel og trompet. Kombinasjonen orgel og trompet er tydeligvis godt likt, som jeg gjør ene og alene. I alle fall så tolker jeg det dithen, når tilbakemeldingene er så gode. Det ble en fin opplevelse i Stamsund kirke, jeg koste meg (tross forkjølelsen) og publikum gav virkelig uttrykk for at de koste seg i kirken denne ettermiddagen/kvelden.

SkjærtorsdagValberg
Valberg kirke er en flott kirke. Denne ettermiddagen så var det kun a cappella sang, som betyr å synge uten tonefølge (som f.eks. et piano). Her hadde jeg med meg en sangkvartett som hjalp undertegnede med å være forsangere i gudstjenesten, samt at vi fremførte egne stykker for anledningen. I dag ble det plassert flere bord i midtgangen, hvor vi alle sammen satt samlet. Symbolikken var jo tydelig; Det siste måltidet Jesus hadde med sine disipler.

Langfredag
Ken-Gøran MikkelsenPasjonsgudstjenesten på langfredag, dagen som nok er den mørkeste dagen i kirkeåret. Dette er dagen da lidelseshistorien leses, med musikkinnslag mellom tekstlesingene som skal understreke budskapet i teksten. Dette er dagen da orglet tier! Så i dag hadde jeg med meg et par sangere i fra sangkoret "Salig Blanding", samt at undertegnede spilte et par melodier på trompeten. Dette ble i bunn og grunn en veldig god gudstjeneste, enkel og grei. Korstykkene jeg hadde arrangert for anledningen var enkle men fungerte godt. Sangerne gjorde en fin jobb, formidlet musikken på en veldig god måte.

Etterpå dro man til Stamsund kirke, og her hadde jeg også med meg noen sangere for å bidra på pasjonsgudstjenesten. En god opplevelse var det å synge i Stamsund kirke, det er ikke til å skyve under en stol at akkustikken er god der!

Lørdag: Påskedag/påskenatt
Borge kirkePåskenattsmessen i Borge kirke ble arrangert for 5. gang i Borge kirke, og dette er et av høydepunktene i kirkeåret, spør du meg. Det hele starter stummende mørke, før det hele eksploderer i lys og glede i slutten av gudstjenesten. Her hadde man invitert sangkoret "Salig Blanding", blandakoret i Borge, til å delta, noe de forsåvidt har gjort hvert år. Mange detaljer som skal på plass på denne gudstjenesten, og siden det er undertegnede som har regSalig Blandingien på denne, må alle detaljer på plass før man fyrer i gang. Sykdom o.l. kan man jo ikke gjøre noe med, men når vikarer stiller opp og gjør sitt beste, er man strålende fornøyd, som f.eks når vår gamle kirketjener Bjørg Wolden steppet inn når Synnøve Klausen hadde blitt syk denne dagen. Uansett, dette er virkelig en gudstjeneste som bare må oppleves. Man må virkelig bruke alle sansene denne natten.

Søndag: 1.påskedag
Stamsund kirkeNår man i utgangspunktet ikke er noen morgenfugl, så er alle morgenene tunge. Dette var ikke noen unntak! Men når man kommer til Stamsund kirke, så møtes man av en kirketjener som vet å ta vare på folk. Han har da nykokt kaffe, så man kan klare å våkne skikkelig. Når man nå endelig fikk summet seg, og festgudstjenesten starter, koser man seg bare. Mye folk i kirken og god sang. Og man må være såpass ærlig å si at når man får "lov til" å kjøre orglet på maks, så blir det mye lyd, og det er herlig.

På ettermiddagen er det høytidsgudstjeneste i Borge kirke, og været er godt. Men festgudstjeneste blir i Borge likevel, og også her får man lov å trå til på gasspedalen på orglet, deilig! Misforstå meg rett, det er virkelig herlig å kunne spille skikkelig rolig og svak musikk, som man gjerne gjør i fastetiden. Men det er godt å få lov å spille med maks orgellyd!!!

Mandag: 2.påskedag
Hurra, da er det "påskeferie" for denne organisten, for i dag har jeg fri. Noe man ikke kan si det samme om når det gjelder den andre organisten vår her på Vestvågøy, Andrey Pirozhkov, som har gudstjeneste på 2.påskedag. Men så skal nå sant sies at han hadde fri på lørdagen (påskedagen), så det "går liksom opp i opp".

Men hvor lenge fikk man ha "påskeferie"?
Tirsdag var man på jobb igjen, og selvfølgelig med fullt program for resten av uka og. Likevel har jeg virkelig kost meg i påsken, en slik påske er det jeg forbinder med påske. Vi alle har ulike tradisjoner med påsken; dette er min tradisjon og jobbhverdag. Dermed vil jeg ønske alle en vel overstått påskehøytid!

 


    Bestille / Avbestille Nyhetsbrev fra http://vestvagoy.kirken.no/  


Vestvågøy kirkelige fellesråd

Org. nr: 977 000 734

Tamyra 24, Leknes

 

 

 

Telefon/sentralbord: 760 56730
  E-post: post(at)vestvagoy.kirken.no  

Layout, design og programmering: Lofoten Web