Diverse/lys.jpg

Juletreets symboler – hva betyr de? - del 2

Publisert: 19/12-2011 av Kirsti Bjåstad

I dagene framover mot jul, vil vi se på det symbolske innholdet i pynten vi henger på juletreet. I fem deler tar vi for oss pyntetingene. I dag: lys, glitteret og gavene

Lysene på treet er den pynten vi legger merke til etter stjerna. Levende lys gir lys og varme, når det sakte forbrenner seg selv. Kan det tenkes et mer stille og uttrykksfullt bilde på hva Jesus skal gjøre mellom oss mennesker? Han skal gi oss av det himmelske lys og den guddommelige varme ved sakte å forbrenne seg selv, gi sitt liv til en løsepenge for mange. Dan Lindholm har skrevet legenden om "Julens lysbærende tre". Her forteller han om fikentreet, oljetreet og grana som dro til Betlehem, til Jesusbarnets krybbe. Fikentreet og oljetreet ga frukter og olje, og de gjorde narr av grantreet som ikke hadde noen gave å bære fram. "Kan jeg være til noen nytte, så gir jeg meg selv," sa grana. "Fra nå av skal du bære lys for Barnet," sa Maria, og så festet hun et vokslys på greinene til treet. Og slik ble grana julens lysbærende tre. Lysene skal minne om Jesus som er "verdens lys".«Jeg er verdens lys. Den som følger meg, skal ikke vandre i mørket, men ha livets lys.» Joh, 8, 12.

Glitter på juletreet er med på å forsterke virkningen av stjerna og lysene. Det handler om Guds herlighet som kommer til jorden, med stjernen, englene og med Jesus. Strålene av glitter fra toppen av treet, er et bilde på stjernelyset som favner jorden.

Gavene: Den store gaven som gis til oss i julen, er Guds egen Sønn. Biskop Eivind Berggrav har sagt noe om at juletreet på sin korsfot ikke først og fremst skal minne oss på det som er trist; kors og død, men korsets gave. Våre gaver legger vi under treet og skjuler korsfoten med dem. Så går vi rundt treet og synger glade sanger om den store gaven som Gud har gitt oss. Deretter deler vi gaver med hverandre og for hver gave som deles ut, blir korset mer synlig. Når så våre gaver er delt ut, blir Guds gave tilbake; korset, treet, livet og freden i Jesus.

Gavene minner oss også om de vise menn som kom med verdifulle gaver til Jesusbarnet.

Hvorfor er det blitt en tradisjon å ta et tre i hus til jul?  Og hvorfor bruker vi akkurat den pynten vi gjør, hva er den symbolske betydning i juletrepynten?  Disse spørsmålene er viktig å få svar på. Tradisjoner og symboler vi ikke kjenner innholdet i, blir tomme for oss. Men når vi kjenner innholdet i dem, kan de snakke til oss om ting som er viktig i livet og i troen. Slik kan juletreet bli en preken i seg selv.

Det fins mange ting som brukes som julepynt. Dette er et utvalg av de vanligste, og noen uvanlige.. Forts. i morgen

Vestvågøy kirkelige fellesråd Org. nr 977 000 734 Sentralbord: 760 56730
Postboks 203 Besøksadresse Telefax: 760 56001