Facebook
 
 

 

Bryllup

Begravelse 

Du er her: Forsiden > Vis artikkel


Diverse/stemmerett.JPG

Kirken - pådriver og bremsekloss

Publisert: 16/06-2013 av Arne Tveit

Vi feirer stemmerettsjubileum for kvinnene – denne helgen har det vært stor festivitas i Flakstad. I den forbindelse er det lærerikt å se på historien. På den ene siden har vi organisasjoner som Det norske misjonsselskap, der kvinnene fikk offentlig stemmerett 9 år FØR det ble allmenn stemmerett i Norge. De mange misjonskvinneforeningene som ble til fra ca 1840 ”utdannet” også mange kvinnelige ledere som var pådrivere for likestilling i organisasjonen, men også i det sekulære samfunnet. På den andre siden har vi biskoper og kirkelige professorer som sterkt motarbeidet kvinnelig stemmerett. 

Kirken blir ofte sett på som konservativ bremsekloss i utvikling av et rettferdig samfunn. Veldig mange ganger er det motsatt – kirken har vært sterk pådriver i mange sosiale reformer. Men noen ganger må vi erkjenne at kirken har holdt for mye igjen.

Det er ofte enkelt å se på historien for å se hvem som kjempet den gode kampen og hvem som definitivt tok feil. Vanskeligere er det å vite hvem som har rett og feil i de ”kampene” vi har i dag. Gjennom å lese historien kan vi forhåpentligvis bli litt klokere i vår tenkning rundt dagens aktuelle problemstillinger.

Vedlagt finner dere to dokumenter som belyser ulike sider av historien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turid Pedersen, leder i Gravdal misjonsforening, har skrevet en artikkel med bakgrunn i Det norske misjonsselskaps historie. Den leser dere her

Biskop Tor B. Jørgensen har lagt ut på sin blogg en artikkel om kirkens ledere som bremsekloss i stemmerettskampen og hva det kan lære oss. Bloggen finner dere her

 

(bildene er hentet fra nettsidene til Vestvågøy historielag og biskopens facebook-side)


    Bestille / Avbestille Nyhetsbrev fra http://vestvagoy.kirken.no/  


Vestvågøy kirkelige fellesråd

Org. nr: 977 000 734

Tamyra 24, Leknes

 

 

 

Telefon/sentralbord: 760 56730
  E-post: post(at)vestvagoy.kirken.no  

Layout, design og programmering: Lofoten Web