Diakoni/insp.samling2014.forsamling.jpg

Alle kom helt "frivillig"

Publisert: 04/09-2014 av Solveig Utvik

Onsdag var over 90 personer samlet for å høre Odd Eidner snakke om "Frivillighet - en del av det gode liv"

Uten frivillig arbeid stopper Norge og undersøkelser viser at 50% av nordmenn er engasjert i frivillig arbeid på en eller annen måte. Derfor er det kanskje ikke så rart at ordet "dugnad" ble valgt til Norges nasjonal ord i 2004. En rundspørring i forsamlingen viste at grunnen til at folk er frivillige er at det gir glede og sosialt fellesskap. Andre grunner til å engasjere seg er ønske om å gjøre noe for andre, lære noe nytt og fylle tida med noe meningsfullt.

Frillig arbeid er med å fremme livskvalitet. Lykke-forskning viser at mennesker som er frivillige, er lykkeligere enn de som ikke er (eller er det også sånn at lykkelige mennesker blir frivillige?)

Odd Eidner fortalte historien om murerne som var med å bygget Kølner-domen. En mann spurte en av murerne om hva han bygget, denne mureren sier: en vegg. Han spør en annen murer, denne svarer "Jeg bygger en katedral". Begge hadde rett, men visjonene er ulik.

Det frivillige arbeid kan se smått ut,men har likevel stor betydning for andre. Tenker vi som murer 1 eller murer 2? Koker vi kaffe eller lager vi fest? Går vi tur sammen med andre, eller gjør vi folk friske?

Vi trenger noe å se frem til, og Odd Eidner brukte eksemplet fra Ole Brumm som gjemte sine kjære honningkrukker rundt omkring. På den måten hadde han alltid noe å glede seg til og se frem til. Vi mennesker kan også ha våre honningsteder, noe som kan feires, noe å se frem til. En slik inspirasjon-samling kan være et honning-sted, som kanskje kan gjentaes.

Vestvågøy gospelkor stilte "frivillig" opp og bidro til en god ramme på samlingen.

Avslutningsvis ble en mangeårig frivillig i Borge intervjuet. Arbeid som frivillig gir mange gleder, og ofte gjør man det fordi det er et behov. Frivillig arbeid kan og være krevende, det tar både tid og krefter. Dette trakk møteleder frem og oppforderet alle frivillige til å ta vare på seg selv og jobbe sammen om oppgaver.

Det ble også tid til en god kaffepause der praten gikk livlig.

Arrangører ved Solveig Utvik takker Odd, og sender med han en sydvest fra Lofoten.