kirken.jpg

Påskenattsmesse i Borge kirke

Publisert: 26/03-2016 av Ken-Gøran Mikkelsen

I kveld, lørdag 26.mars kl 23, feirer vi Påskenattsmesse i Borge kirke. Det hele starter i stummende mørke, før det hele eksploderer i lys og glede i slutten av gudstjenesten.

Påskevake, eller påskevigilia, er en type gudstjeneste som har en sterk tradisjon i kirkens historie. I Den norske kirke har interessen økt sterkt de siste årene for denne tradisjonen, og mange steder er det fulle kirker natt til første påskedag. I Borge arrangeres denne tradisjonelle påskenattsmessen for 10.gang i år.

Gudstjenesten blir feiret etter solnedgang, når påskedagen har begynt i følge tradisjonell kirkelig tidsrekning, som den første feiring av Jesu oppstandelse. Menigheten sitter i mørket frem til midnatt, med tekster og musikk som  fører dem inn i frelseshistorien. Så eksploderer det hele med lystenning, oppstemt musikk og jubel idet vi går inn i den nye dagen.

Frode Wigum og Ken-Gøran Mikkelsen leder det hele, og får musikalsk bistand fra vårt eget liturgiske kor, Lofotr Kantori, og ikke minst fra blandakoret Salig Blanding, som deltar for 10.gang på denne gudstjenestefeiringen.

I oldkirken var det ofte dåp under påskenattsmessen, og i vår tid er det blitt vanlig å døpe et stadig økende antall udøpte konfirmanter under påskenattsmessen. I år skal vi også feire dåp.

Det er all grunn til å ta turen til Borge kirke sent på kvelden på påskeaften. En fantastisk spennende messe som fører menigheten inn i påskemysteriet på en unik måte.